A kép forrása: Dívány
Három, a fertőzés szempontjából kockázatos területet is azonosítottak Magyarországon.
A rágcsálók petéik elfogyasztásával terjesztik a féregfertőzést, mely májelváltozásokat okoz az állatokban. Az emberek a szennyezett, nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel fertőződhetnek meg. A galandféreg fertőzését nehezen diagnosztizálható, tünetei közé tartozik a rossz közérzet, hasi fájdalom és testsúlycsökkenés. Az érintett máj miatt az kezeletlen betegség életveszélyessé válhat, és szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Magyarországon egyre több megbetegedést regisztrálnak, ahol a kutyák és rókák is hordozhatják a fertőzést. A kutatások szerint a vizes élőhelyek fokozzák a fertőzés kockázatát, és a csapadék mennyisége is befolyásolja. A MATE Kaposvári Campusán működő One Health Munkacsoport kutatása a fertőzések terjedésével és a humán egészségügyi kockázat növekedésével foglalkozik.