A kép forrása: Dívány
Komoly terhet ró egy új szabályozás a magyar termelőkre és forgalmazókra.
Az import sertéshúsra vonatkozó bejelentési kötelezettség adminisztratív terhet jelent az értékesítőknek, fuvarozóknak és húskészítmény-gyártóknak. A Hússzövetség elnöke, Éder Tamás szerint az intézkedés segíthet a kockázatos importáruk kiszűrésében, mint például a szalmonellával fertőzött német hús esete tavaly. Ukrajnából érkező olcsó importáru komoly veszélyt jelent az európai húságazatra, ezért a kormány szigorította az importra vonatkozó szabályokat, ami plusz adminisztrációt és költségeket jelent. A sertéshús importja mellett a csirkehúsra is vonatkoznak a bejelentési kötelezettségek, ez pedig hatással lehet a magyarországi hús árára is. Az ukrajnai szalmonella-fertőzéses esetek pedig komoly egészségügyi veszélyt jelentenek az Európai Unióban, sőt már haláleset is történt.