A kép forrása: Dívány
Rengeteg ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztunk naponta, pedig a legtöbbjükről bebizonyosodott, hogy káros hatással lehetnek az egészségünkre.
2010-ben a brazil São Paulo Egyetem kutatói rendszert fejlesztettek ki, amely az élelmiszereket négy kategóriába sorolja a feldolgozottság alapján, beleértve az ultrafeldolgozott élelmiszereket is. Az első kategóriába a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek tartoznak, mint például gyümölcsök, zöldségek, tej, hal, tojás, diófélék. A második kategóriába az olyan feldolgozott összetevők tartoznak, mint a só, cukor, olajok. A harmadik kategória azokat az élelmiszereket jelenti, amelyek több összetevő kombinációjával készülnek, és tartalmaznak olyan adalékanyagokat, mint tartósítószerek, emulgeálószerek, édesítőszerek, valamint mesterséges színezékek és aromák. Az utolsó, negyedik kategóriába az ultrafeldolgozott élelmiszerek tartoznak, amelyek általában sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyet ritkán vagy soha nem használnak otthoni főzés során, például tartósítószerek, mesterséges színezékek, és rákkeltő anyagok.