A kép forrása: Dívány
Egyik zöldség sem ártalmas, de nem mindegyik ennyire egészséges, rákellenes és még finom is.
A növények között számos olyan van, amelyek hatóanyagok potenciális forrásai lehetnek a hagyományos orvoslásban. A rákellenes táplálkozás szempontjából kiemelt fontosságúak a szelén, a folsav, a B-12-vitamin, a D-vitamin, a klorofill, valamint az antioxidánsok, mint például az α-karotin, β-karotin, likopin, lutein és kriptoxantin. A szezonális cukkini rendkívül hasznos mikrotápanyagokat tartalmaz, mint például ásványi anyagok, karotinoidok, fenolos vegyületek és C-vitamin. A cukkinit már hagyományos népi gyógyászatban is alkalmazták, és számos pozitív hatást tulajdonítanak neki, például antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antimikrobiális, valamint fájdalomcsillapító hatásokat. A cukkini fogyasztása az emésztésre, vércukorszintre, látásra és csontok állapotára is pozitívan hat. A karotinoid tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban, valamint a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását is akadályozhatja.