Az Eurovíziós Dalfesztivál legendás győztesei: hová lett a csillogás?

Az Eurovíziós Dalfesztivál legendás győztesei: hová lett a csillogás?

Május 11-én, szombaton a svájci Nemo győzelmével véget ért az idei Eurovíziós Dalfesztivál, ahol a svédországi Malmőben összesen 25 ország képviseltethette magát. A zenei esemény – melyen Európa-szerte számos színes előadó verseng a kontinens zenei koronájáért – 1956 óta szinte minden évben szórakoztatja a közönséget, így akadnak olyan előadók, akik a világhírnevüket is a versenynek köszönhetik. Vajon hol vannak most, és mit csinálnak a korábbi évek bajnokai?

Az Eurovíziós Dalfesztivál a közönség figyelmét vonzza, a győzelmet pedig a nyerteseknek nemcsak dicsőség, hanem nemzetközi sikerek felé vezető útként is használják. A korábbi győzteseknek érdekes pályafutása van az évek során, visszavonulást követően is visszatértek a zenei életbe, vagy éppen turnéznak.

Az Eurovíziós Dalfesztivál nyertesei között szerepel egy világsztár, aki 2019-ben gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizálták. Egy másik nyertes finn heavy metal/hard rock együttes, akik jelenleg európai turnén vesznek részt. Egy 38 éves norvég hegedűművész, aki még a győzelme után is aktív az Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán, és részt vett más országok nemzeti válogatóiban. Végül egy 35 éves osztrák drag queen, aki ikonikussá vált az európai LMBT-közösség számára, és még a tíz éves évfordulón is részt vett a Dalfesztiválon.

Tovább a cikkhez