A kép forrása: ripost
Nem mindegy, milyen vágódeszkát használsz a konyhában.
Több kutatás rámutatott arra, hogy a gyakran használt műanyag vágódeszka veszélyes lehet a szervezetre, mivel mikroműanyagokat bocsát ki, amelyek belekerülhetnek az ételbe. Az Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vágódeszkán való szeleteléskor jelentős mennyiségben kerülhet az ételbe ez a szervezetre káros anyag. Az újrahasznosított anyagok használata felé kezd a világ menni, és ezek a felismerések az étkezés és az életmód területén is fontos változásokat hozhatnak. A kutatás alapján megállapították, hogy a zöldségek aprítása két típusú műanyag deszkán, a polietilén és polipropilén deszkákon mikroműanyagokat szabadít fel, és ezek az élelmiszerekhez tapadhatnak. A műanyagtól való tartózkodás fontos az egészséges életmód szempontjából, mivel az anyag roncsolódásakor az apró bemélyedésekben több millió mikroműanyag-részecske keletkezik, amelyek összefüggésbe hozhatóak a rákos megbetegedésekkel, rendellenességekkel, a hormonháztartásra és az immunrendszerre gyakorolt hatásokkal.