A kép forrása: Dívány
Már csak idők kérdése, hogy mikor kell búcsút intenünk a kedvenc édességünknek.
A kakaót helyettesítő termékek szintetikus anyagokkal készülnek, és erre alapozva egyes startupok befektetőket keresnek. A klímaváltozás és a kakaófákat fenyegető gombás megbetegedés komoly hatással van az édesiparra, és arra is felvetődik a kérdés, hogy mi lesz a csokoládéval. Az iparágon belül már elkezdődött a változás, és lehetséges, hogy a hagyományos csokoládék helyett kakaómentes alternatívák fognak terjedni. Az intenzív erdőirtás és a kakaó-monokultúra térnyerése miatt a csoki karbonlábnyoma jelentősen meghaladhatja más élelmiszerekét, és az erdőpusztításhoz is kapcsolódik. Emellett a csokoládéfogyasztás visszaesése is tapasztalható, és a kakaómentes csokoládék terjedése hatással van az iparra. Az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa szerint a kakaóellátás hosszútávon fenntarthatatlanná válhat különösen ültetvények új telepítése nélkül.