A kép forrása: Dívány
Számos tényező befolyásolhatja a kiskereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök minőségét.
A spanyol kutatók azt szerették volna elérni, hogy csökkenjen az élelmiszer-csomagolásból származó hulladék, és növekedjen az ömlesztve értékesített termékek mennyisége, miközben megfelelő élelmiszer-biztonságot garantálnak. Világszerte a csomagolóanyagok csökkentésére vonatkozó törvények segítik a hulladék csökkentését. Az ömlesztett élelmiszerek értékesítésének előmozdítása, az újra felhasználható csomagolások elterjedése és a termékek újrahasznosításának előmozdítása fontos lépései ennek az törekvésnek. Az élelmiszer-kiskereskedésekben történő ömlesztve forgalmazott friss gyümölcsök és zöldségek értékesítése lehet eredményes. A kutatás szerint a sérülések, vízveszteség, mikrobiális szennyeződések, érés során történő változások, valamint keresztszennyeződések befolyásolják a zöldségek és gyümölcsök biztonságos fogyaszthatóságát.