A kép forrása: Blikk
A magyar tengernél évről évre emelkednek az árak, ennek jó példája a sajtos-tejfölös lángos. Éppen ezért, a legtöbben nem is mennek el szó nélkül a látványos drágulás mellett: a vendéglátósokon kérik számon, miért kerül ennyibe egy “olcsó alapanyagokból” készülő étel. Egy balatoni büfés most lerántotta a leplet arról, mi is lehet az oka a jelentős áremelkedésnek.
Fülöp Zsolt 2021-ben megnyitotta Sam Ash Streetfood nevű büféjét Balatonszemesen, miután Skóciából hazaköltözött. A környéken sokan hobbi büfésnek nevezik, mert alacsony árakkal dolgozik, de nincs alkalmazottja és bérleti díjat sem fizet. Az áremelkedésről elmondása szerint a vendéglátósok nyugati bérért alkalmaznak szakácsokat, konyhai kisegítőket és pultosokat, ezért az ételek ára is megdrágul. Az infláció miatt az alapanyagok ára is emelkedett, például az Angus marha hamburgerhúst 40%-kal drágábban tudta csak megvásárolni, emiatt az ételek ára is emelkedett. A munkaerőhiány és az emelkedő villanyszámla is tovább növeli az üzleti költségeket.