Az alábbi élelmiszereket érdemes elkerülni nyáron, hogy csökkentsd a bőrrák kockázatát

Az alábbi élelmiszereket érdemes elkerülni nyáron, hogy csökkentsd a bőrrák kockázatát

Kevesen tudják, hogy egyes növényekkel való érintkezés és a napsugárzás együttesen kellemetlen, sőt, olykor súlyos bőrtüneteket okozhat.

A pszoralén egy furanokumarin fajtája, melyet petrezselyem, sárgarépa, zeller, paszternák, szegfűszeg és citrusfélék tartalmaznak. A lime-kór nevű betegség akkor alakul ki, ha a lime leve a bőrrel érintkezik napsütésben. Az ultraibolya-sugárzás kémiai reakciókat vált ki, ami bőrkárosodáshoz vezethet. A pszoralén érzékenyebbé teheti a bőrt a napfényre, növelheti a leégés, a szürkehályog és a bőrrák kockázatát. A fitofotodermatitisz a bőrgyulladást egy növény és a nap együttes hatása váltja ki, mely hetekig tartó gyógyulást igényel.

Tovább a cikkhez