A kép forrása: Blikk
Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon különösen magas az élelmiszerek ára, már az uniós átlag felett járnak az összegek. Az is szembetűnő, hogy a magyar árszint sokkal magasabb a lengyel vagy a román példákkal szemben. Már csak az a kérdés, hogy itthon túl drága minden, vagy inkább az említett országokban adják túl olcsón a termékeket.
A Portfolio elemzése szerint a friss Eurostat adatok alapján Magyarországon hivatalosan drágább az élelmiszer az EU-átlagnál. Az egyes országok árszintjét vizsgáló statisztikák szerint a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az EU-átlagnak mindössze 69,4%-a, ami alacsonyabb, mint a hasonló fejlettségű lengyel (63,5%) és román (54,1%) gazdaságoknál. A 12 nagy árucsoportból 9 esetben a magyar árszint a legmagasabb a három ország összehasonlításában, különösen az élelmiszerek esetében. Az élelmiszerek ára Magyarországon már meghaladja az uniós átlagot (100,9%), különösen az olajok és zsírok (122%), tej, sajt, tojás (118%) valamint pékáruk (104%) esetében. Ugyanakkor a hús viszonylag olcsóbb, még az uniós átlag alatt, de drágább a román és lengyel árakhoz képest. A portál szerint a magyar élelmiszerárak nem kiemelkedően magasak az uniós viszonylatban, inkább a lengyel és román árak számítanak alacsonynak.