A kép forrása: Dívány
A mikró használatának van néhány rejtett veszélye, amely komoly hatással lehet az egészségedre.
A lengyel élelmiszeripari technológiai kutatók által jegyzett 2022-es szakirodalmi áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a mikró egészséges alternatíva lehet az élelmiszerek melegítésére. Ugyanakkor más kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a mikró használatának vannak bizonyos kockázatai, amelyek az egészségre is károsak lehetnek. A mikró elektromágneses sugárzás segítségével melegíti fel az ételeket, ami nem ionizáló hatású, és nem befolyásolja a DNS-t és kémiai szerkezeteket. Fontos megemlíteni, hogy a mikrót a gyártó utasításai szerint és megfelelő karbantartással kell használni, hogy elkerüljük a káros sugárzás kibocsátását. Nagy kitettség a mikrohullámoknak súlyos egészségügyi problémákat okozhat, és a káros vegyi anyagok felszabadulása is komoly veszélyt jelenthet. A mikró használata elősegítheti a tápanyagok megőrzését, például a zöldségek C-vitamin-tartalmának megőrzésében is segíthet. Ugyanakkor óvatosságra intenek a műanyag csomagolású élelmiszerek mikróban történő melegítése során, mivel az bizonyos kockázatokkal járhat.