A “Robbanóeszközök veszélyes elhelyezkedésekben” – Egyben több mint 800 esetben riasztották a tűzszerészeket, több mint 10 tonna robbanóeszköz megsemmisítése volt szükséges.

A "Robbanóeszközök veszélyes elhelyezkedésekben" - Egyben több mint 800 esetben riasztották a tűzszerészeket, több mint 10 tonna robbanóeszköz megsemmisítése volt szükséges.

Idén több mint 800, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, amelyek közül 150-nél is több eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede pénteken Facebook-oldalán. Azt írták: a legtöbb bejelentés továbbra is Fejér vármegyéből érkezett, innen 144 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz az év első hat hónapjában. Pest vármegyében 124, Veszprém vármegyében 72 alkalommal kezeltek robbanóeszközöket a katonák.

Az idei év első felében összesen 67 alkalommal kellett soron kívül intézkedniük a feltételezett robbanóeszközök miatt a fővárosban és Pest vármegyében, míg Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében 10 alkalommal. A tűzszerészek összesen 10,8 tonna robbanóeszközt semmisítettek meg, ehhez több mint 210 kilogramm robbanóanyagot használtak fel. Számos második világháborús robbanótest került elő különböző helyszíneken, például a Pusztaszabolcs melletti Felsőcikolapusztán, Üllő külterületén, Piliscsabán, vagy éppen a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencs külterületén. Az esetekből kiderült, hogy élő és veszélyes robbanóeszközök találhatóak különböző területeken, amelyeket a tűzszerészeknek kell hatástalanítaniuk.

Tovább a cikkhez