A kép forrása: Blikk
A töltött paprikát legalább annyira érezzük nemzeti ételünknek, mint a töltött káposztát. Általában tévépaprikából készítjük, (Megjegyzés: TV vagy tévé paprika=tölteni való paprika…)paradicsomból, rizzsel és sertéshússal, kevés fűszerrel, Egyszerű étel, főtt krumplival szoktuk enni, remek nyári ebéd.
Az örmény, ukrán, román, lengyel, erdélyi konyhákban is megtalálható a töltött paprika, amelyet a törökök és görögök is kedvelnek. Magyarországra a törökök és szerbek közvetítésével került, és mintegy 100-120 éve része a magyar gasztronómiának. Egy hagyomány szerint egy városi lány félreértette a töltött paprika receptjét, és ennek következtében a falubeliek megsértődtek rá. Az igazi töltött paprika lényege az arány: egyharmad rizs és kétharmad hús. Az étel olcsó és laktató, és még finomabb, ha egy napot áll.