A kép forrása: Blikk
Bill Gates a hírnevét – és a pénzét – egy kaliforniai startupcég mögé állította, amely úgy véli, hogy pusztán szén-dioxid és hidrogén felhasználásával vajhoz hasonló, gazdag, zsíros krémet tudnak készíteni. Elmondásuk szerint kémiailag az eredeti tejtermékekkel megegyező terméket állítanak elő, amely így ízre kifejezetten hasonlatos lesz hozzá.
A San Jose-i Savor nevű cég termokémiai eljárással állítja elő a zsiradékot, amely mentes mind a tejipar, mind a növényi eredetű alternatívák környezeti lábnyomától. A termék még nincs piacon, de mindenki nagyon bizakodó vele kapcsolatban. Legmerészebb reményeik szerint a vaj csak a kezdet: tejet, fagylaltot, sajtot, húst, de még trópusi olajokat is fejlesztenek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékáért felel, a pálmaolajat használó állati zsiradék-alternatívák pedig hozzájárulnak a széles körű erdőirtáshoz
A Savornak itt jó esélye van a sikerre, mert a zsírgyártási folyamatuk kulcsfontosságú lépései már más iparágakban is működnek– fogalmazott a techmilliárdos, aki elmondta: az eljárás nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, nem használ termőföldet és kevesebb mint ezredannyi víz kell hozzá, mint a hagyományos mezőgazdasági termékekhez.