Az új kutatás eredménye: A mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs életet meghosszabbító hatása

Az új kutatás eredménye: A mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs életet meghosszabbító hatása

Valószínűleg mindenki hallotta már a hagyományos bölcsességet, vagy annak valamilyen változatát, hogy napi egy pohár bor jót tesz. Csakhogy ez egy hibás tudományos kutatáson alapul – derül ki egy friss áttekintő tanulmányból.

Szakértők szerint az alkohol mérsékelt fogyasztásának egészségügyi előnyei nem bizonyítottak. Egy új elemzés rámutatott, hogy a tanulmányoknak tervezési hibái vannak, mivel nem vették figyelembe az élethosszig tartó ivási szokásokat.
Az elemzés szerint sok tanulmány idősebb felnőttekre összpontosított, ezért a mérsékelt ivókat összehasonlították olyan csoportokkal, akik az ivást különböző egészségügyi okok miatt abbahagyták.
Egyes vizsgálatok szerint ugyan a mérsékelt alkoholfogyasztók kisebb kockázattal haltak meg, de más vizsgálatokban ez az összefüggés nem mutatkozott.
Az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai eddig ismert hiedelmekre épültek, például a “francia paradoxonra”, de a valóságban ennek nincs bizonyítéka.
A mérsékelt alkoholfogyasztás valószínűleg nem hosszabbítja meg az emberek életét, és az egészségre gyakorolt előnyei kérdésesek.

Tovább a cikkhez