Szeptembertől már nem Sztojka Attila lesz a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos – lehet, hogy más sem

Szeptembertől már nem Sztojka Attila lesz a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos - lehet, hogy más sem

Visszavonja a kormány Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi kinevezését – derült ki a szerda esti Magyar Közlönyből. A kinevezésének visszavonása csak egy hónap múlva, szeptember elsejével lesz hatályos. Azt azonban még nem tudni, hogy ki követi vagy, hogy egyáltalán követi-e egyáltalán valaki a pozíción.

Sztojkát 2022 júniusában másodszor nevezték ki kormánybiztosnak, annak ellenére, hogy korábban szivárgott ki olyan hangfelvétel, amin Sztojka szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek. Orbán Viktor egy új kormánybiztost nevezett ki, aki állítólag arról beszélt a meghívott képviselőknek, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. Sztojkát később azt állította, hogy csak a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a roma akadémiáról beszélgettek. A kormánybiztos feladata a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenység koordinálása, valamint a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése
érdekében szükséges feladatok ellátása. Sztojka részben felel a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására.

Tovább a cikkhez