A kép forrása: Blikk
Mint, ahogy minden évben, idén is augusztus elsején árulták el, hogy mely két desszertet választották az év tortájának. A sima és a cukormentes változat is nagyon különleges alapanyagokat tartalmaz. A Mákvirág fantázianévre hallgató desszertet egy váci cukrász készítette el, míg a cukormentesek közül a győztest, a Zöld Málnát a szegedi cukrászda cukrászai álmodták meg.
A Magyarország tortája címet idén a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációjával nyerte el. A Magyarország cukormentes tortája díjat a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna nevű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotásukkal kapták meg. A versenyen a szuperélelmiszerek felhasználására összpontosítottak, amelyek gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokat tartalmaztak. A Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. A szervezők célja a magyar alapanyagokra való figyelemfelhívás volt, és a verseny idén rekordszámú, közel 100 termék nevezését hozta.