Ínycsiklandó ötlet: Francia mártással tökéletesített görög muszaka receptje

Ínycsiklandó ötlet: Francia mártással tökéletesített görög muszaka receptje

A muszaka Görögországnak olyan, mint Olaszországnak a carbonara spagetti. Ez az egyik legnépszerűbb étel, amelynek három alapvető összetevője van: zöldség, hús és a besamelmártás. Eredetileg bárány vagy birkahúst tettek bele, manapság már sertés- pulyka- vagy marhahúsból is készítik. A másik fő alapanyag elsősorban a padlizsán, de léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.

A muszaka a Földközi-tenger egyik kedvelt étele, amelyet a görögök, törökök és a balkáni konyha kedvel. A közel-keleti változatban az alapanyagok hasonlóak, de nem ugyanaz az étel. A muszaka neve XIII. századig nyúlik vissza, eredetileg egy hasonló hangzású, de másik ételt jelölt. Az étel mai formáját Nikólaosz Tselementés görög szakácstól ered, aki modernizálta a görög konyhát, és megalkotta a besamel szószt. Tselementés továbbá a pastitsio (görög darált húsos makaróni) és az anginares a la polita (articsóka pörkölt) modern változatait is tervezte. A böjti muszaka nem tartalmaz húst és besamelt, csak zöldségeket, főként padlizsánból. A muszakát egyes helyeken szőlőlevéllel díszítik, ami gyakori elem a görög konyhában.

Tovább a cikkhez