Katasztrófális helyzet: A halálos vírus fenyegetése Afrikában és Magyarországon – Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?

Katasztrófális helyzet: A halálos vírus fenyegetése Afrikában és Magyarországon - Kik lehetnek a legveszélyeztetettebbek?

Vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő új variánsa miatt. Ennek a vírusnak 5-10 százalék is lehet a halálozási aránya, vagyis 100 betegből 5-10 belehalhat. A fiatalokat veszélyezteti, mert ők nem kaptak fekete himlő elleni oltást. Rusvai Miklós virológust kérdeztük, hogy mit lehet tenni, és hogy hazánkban is felbukkanhat-e a rettegett ragály.

A majomhimlő jelenleg sokkal gyakrabban okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi variáns. A halálozási arány 5-10 százalékos, míg a korábbi variánsnál 0,2 százalék volt. A WHO vészhelyzetet hirdetett, mivel Európában is megjelenhet a veszélyesebb vírus. Az afrikai országokban elkezdik a veszélyeztetett korosztály immunizálását. A betegség legfőbb tünetei a borsónyi kemény göbök, amelyek hólyagokká, majd gennyessé felfakadnak, és terjesztik a fertőzést.

Tovább a cikkhez