A rejtélyes budapesti kasszafúró banda – Az emberi kérelem titka a megfúrt páncélszekrény mögött

A rejtélyes budapesti kasszafúró banda - Az emberi kérelem titka a megfúrt páncélszekrény mögött

A híres Wertheim páncélszekrényeket a legbiztonságosabbként hirdették, de egy magyarországi banda a XIX. század végén bebizonyította, nincs olyan mázsás trezor, alvilági nevén “mackó”, amit ne tudnának kulcs nélkül is kinyitni. A megafon feltalálásával egy arany fogpótlásokkal is dolgozó budai doktor ezért a páncélszekrényébe olyan riasztót telepített, amely emberi hangon szólalt meg.

Stengel Károly pesti fogorvos Margit körúti lakás rendelőjét többször is kifosztották. A korabeli hírlapok tudósításai szerint a páncélszekrényét is sikerült kiüríteniük. Bosszankodás közben zenét hallgatott megafonján, s mivel azzal saját felvételeket is készíthetett, jött az ötlet, megtanítja beszélni a dupla Wertheim kulccsal nyitható mackóját.

Egy antik Wertheimet ma sem egyszerű sérülés nélkül kinyitni, és egy eredeti Wertheim már műtárgynak számít. 1860-ra a bécsi páncélszekrény világhírűvé vált, a kisebb pénztárcájú vevőknek a cég zárakat, lakatokat is gyártott, a feltörhetetlennek mondott szerkezet védjegye alatt. Egy antik bécsi pénzszekrény ma ipartörténeti műtárgy, sérülésmentes felnyitása nem egyszerű.

A kasszafúrók sztoriját Lénárd Judit fővárosi helytörténész idézte fel, aki említette, hogy a Papacosta bandája újított a Wertheim márkájú páncélszekrények feltörésében. Váradi Tamás széftechnikus pedig részletezte Francz Wertheim páncélszekrénygyártásának történetét.

Tovább a cikkhez