A növekvő népszerűség: Az egészségpénztárak térnyerése a magánegészségügyben

A növekvő népszerűség: Az egészségpénztárak térnyerése a magánegészségügyben

Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba. A befizetések csúcsra járnak, és a felhasználásuk is megváltozott. Már nem a gyógyszertárakban, hanem a magánegészségügyben költik el a legtöbb pénzt a tagok – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint a magánorvosi ellátások iránt nő az érdeklődés a magyarok körében, és az egészségpénztárak taglétszáma is jelentősen nőtt az idei első félévben, meghaladva az 1,155 milliót. Az egészségpénztárak jelentős lehetőséget kínálnak az egészségügyi termékek és szolgáltatások adókedvezménnyel való igénybevételére, valamint önsegélyező szolgáltatások nyújtására. Az első félévben az egészségpénztárak bevétele jelentősen nőtt, és várhatóan a második félévben még erősebb növekedés várható. Az adóoptimalizációs okok miatt az év végéig elkönyvelt befizetésekre szja-visszatérítést lehet igényelni. A NAV az idén 15,85 milliárd forintot utalt vissza a pénztártagok számláira, ami 17 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A legnagyobb kiadást a pénztártagok magánorvosi ellátásra fordították az idei első félévben, meghaladva a gyógyszerkiadásokat. Az egészségpénztári költések 90 százalékát gyógyszerekre, magánorvosi ellátásra és gyógyászati segédeszközökre költötték.
Az egészség- és önsegélyező pénztárakban lévő egyenleg számos kiadásra felhasználható, és két csoportra osztható: egészséggel kapcsolatos és önsegélyező típusú kiadásokra. Az önsegélyező típusú kiadások esetén a befizetés és kiadás között fél évet kell várni, de megéri, mivel az egészségpénztárak befektetik a befizetett pénzt.

Tovább a cikkhez