A rák kockázata a tányérodban rejtőzik: Fontos figyelmeztetés az élelmiszerek adalékanyagairól

A rák kockázata a tányérodban rejtőzik: Fontos figyelmeztetés az élelmiszerek adalékanyagairól

Bélproblémákat, és végül bélrákot is okozhat egy élelmiszer-adalékanyag, amely a süteményekben, a majonézben és a kolbászokban is megtalálható. Ez egy vezető táplálkozási szakértő vizsgálatából derült ki. Dr. Federica Amati, a londoni King’s College kutatója egy podcastben mesélt arról, hogy a termékek csomagolásának hátoldalán feltüntetett emulgeálószerekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Dr. Amati szerint az emulgeálószerek az élelmiszerek textúráját, megjelenését és eltarthatóságát javítják a zsírok és víz megkötésével. Azonban bebizonyosodott, hogy ezek a szerek lebontják a bélrendszert védő nyálkaréteget, felborítva a bélmikrobiomot, és ezáltal gyulladást okozhatnak. Az emulgeálószerek összefüggésbe hozhatók az irritábilisbél-szindrómával, a Crohn-betegséggel, a vastagbélgyulladással és a bélrákkal, különösen a fiatalabbak körében. Ezek az anyagok megtalálhatók a feldolgozott élelmiszerek nagy részében, mint például a húsokban, szószokban, szendvicsekben és csokoládéban. A nagy mértékben feldolgozott ételek több adalékanyagot tartalmaznak, amelyek között szerepelnek az emulgeálószerek. Ezek általában növényi, állati eredetű vagy szintetikus vegyi anyagokból készülnek, és felborítják a bél mikrobiomjának egyensúlyát. Bár az állatokon végzett vizsgálatok alapján összefüggés van a bélrákkal, embereken még nem bizonyított a hatásuk.

Tovább a cikkhez