A kép forrása: Femina.hu
Mennyire veszélyesek a csípős ételek? És mit érdemes tenni, ha túl erőset ettél?
A csípős ételek a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetően váltanak felejthetetlen élménnyé az ízlelőbimbóink számára. Ez a vegyület égető, intenzív érzést vált ki a szájban és a test más részein is, és ennek oka a fájdalomérző idegrostok ingerlése és azokhoz való kötődése, valamint a hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbének csökkentése. A kapszaicin erős vérbőséget okoz a test adott részén, de ezzel nem jár együtt szövetkárosodás. Emellett az agy manipulálja a hő- és fájdalomérzetet, ami olyan reakciókat vált ki, mint a verejtékezés, nyál-, nátha- és könnytermelés. A kapszaicin emésztőrendszer mentén is égő érzetet okozhat, és számos kutatás vizsgálja egészségre gyakorolt hatásait, melyek közül a fogyasztásának pozitív hatásai között szerepel az étvágycsökkentés, az anyagcsere serkentése, a fájdalomcsillapító hatás, valamint jótékony hatásai az érrendszerre és a bélflórára.