Otthon készült szóda: A természetes és ízletes alternatíva az ásványvíz helyett

Otthon készült szóda: A természetes és ízletes alternatíva az ásványvíz helyett

Budapest – A retróélmény magasiskolája… Ez mindenkinek járt, társadalmi ranglétrától függetlenül. A szódásszifon nem hiányozhatott egyetlen háztartásból sem. A bubis víz bekerült az otthonokba. A dobozokban árusított patron filléres és imádott luxus volt, nem is csoda, hogy napjainkban ismét reneszánszát éli.

A szódakészítés története Magyarországon a 60-as és 70-es években indult igazán fel. Vidéken a szódásüveg cseréje 1 forint körül mozgott, míg otthon 60-80 fillérből lehetett szódát készíteni. A szifonkészülékek választéka a szocialista rendszerben meglepően széles volt, a fémhálóval burkolt üveg jelentette a prémiumkategóriát. Az otthon használható szódásszifonok hátrányba kerültek az ásványvíz és üdítők elterjedése miatt, de a retrórajongók napjainkban is vásárolhatnak hasonló készülékeket.

Tovább a cikkhez