Az “Európai orosz üzleti kapcsolatokról szólva: Szijjártó Péter nem rejtegeti a tényeket” cím lenne hatásos erre a témára.

Az "Európai orosz üzleti kapcsolatokról szólva: Szijjártó Péter nem rejtegeti a tényeket" cím lenne hatásos erre a témára.

Nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdek a gazdasági együttműködés fejlesztése Magyarország és Oroszország között a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, ahogy mindenki más is ezt teszi, csak a többség leginkább titokban bizniszel az oroszokkal. Ezt jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-orosz gazdasági együttműködési bizottság ülését követően arról számolt be, hogy Európában ma rendkívül nehéz idők járnak, a 2015 óta tartó migrációs válság és a 2022-ben kitört ukrajnai háború komoly kihívások elé állította a kontinenst, amelyekre nem sikerült megtalálni a helyes válaszokat.

A beszédben kifejezte azt a véleményét, hogy a gazdasági teljesítmény helyett a bizonytalanság növekszik, és az korábbi modell összeomlott, ami a nyugati technológiák és keleti energiahordozók kombinációjára épült. Emellett figyelmeztetett a világ újbóli blokkosodásának kockázataira, és kiemelte a Magyarország számára fontos békére való törekvését Ukrajnában. Szólt arról is, hogy bár nem értenek egyet az Oroszországgal szembeni szankciókkal, de tiszteletben tartják azokat, és kiemelte Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködésének fontosságát. Ezen felül az energetikai kérdéseket is érintette a beszédben, és említette a Magyarország földgáz- és kőolajellátását garantáló szerződéseket, valamint a Török Áramlat vezetéken érkező földgáz fontosságát. A beszédben továbbá szerepelt a Puskás Arénában tartott Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság ülése, ahol kifejezték az energetikai együttműködés iránti elkötelezettségüket.

Tovább a cikkhez