Napóleon és a Kompót: Egy cukrászmester története a hadvezérrel

Napóleon és a Kompót: Egy cukrászmester története a hadvezérrel

A kompót azóta lett népszerű, mióta Nicolas Appert francia cukrászmester kitalálta, hogyan lehet tartósítani a zöldségeket, gyümölcsöket. Napóleon 12 ezer napóleoni arannyal jutalmazta a mestert.

A kompót készítése változatos gyümölcsökből vagy zöldségekből történhet, és rendkívül egészséges, mivel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A tartósításra szolgáló módszerek már az ókorban is használatban voltak, és Napóleon is érdeklődést mutatott a katonák élelmiszerellátásának kérdése iránt. Nicolas Appert cukrászmester azon gondolkodott, hogyan lehetne az élelmiszereket tartósítani, és végül az üvegpalackokban történő forrázásos módszert alkalmazta. Az ötlet sikeres volt, és a tengerészek is nagy mennyiségben vásároltak tőle tartós élelmiszert. Appert története legendává vált, és módszerét Peter Duran szabadalmaztatta. A konzervgyártás fejlődésével további újítások és trükkök is megjelentek az élelmiszerek tartósításában.

Tovább a cikkhez