Az “Életre szóló boldogság: Kutatás szerint ezek a párok a legesélyesebbek a hosszan tartó, boldog házasságra” cím nagyszerű lehet erre a tartalomra.

Az "Életre szóló boldogság: Kutatás szerint ezek a párok a legesélyesebbek a hosszan tartó, boldog házasságra" cím nagyszerű lehet erre a tartalomra.

Habár az emberi érzelmeket és kapcsolatokat nehéz számokkal megmagyarázni, John Gottman és Robert Levenson egy vizsgálat során arra jutottak, hogy 90 százalékos pontossággal meg lehet állapítani, hogy mely párok fognak elválni.

A tudósok 70-es években több házaspárt figyeltek meg, akik kapcsolati konfliktusokat oldottak meg. Videóra vették vitáikat és elemezték tapasztalataikat. Azoknál a pároknál, akik magasabb fiziológiai felhangoltsági állapotban voltak viták idején, látványosan romlott a házasságuk. Megfigyelték, hogy Gottman az apokalipszis négy lovasaként nevezte el a konfliktusok során felbukkanó káros jellegzetességeket: visszavonulás, kritizálás, megvetés, védekező magatartás. A kutatók szerint a jó házasságban élő párok viselkedésének állandó aránytartása 5:1, míg a konfliktusos párok esetében ez az arány 0,8:1. Gottman szerint a harag és vita önmagában nem probléma, de ha a kritizálás, megvetés és védekező állás rendszeresen társul hozzájuk, az rövid idő alatt tönkreteheti a házasságot.

Tovább a cikkhez