A vendéglátóipar kimagasló alakjainak elismerése – Kovács Lázár és Bicsár Attila kapta a Kossuth-díjat

A vendéglátóipar kimagasló alakjainak elismerése - Kovács Lázár és Bicsár Attila kapta a Kossuth-díjat

Két sztárséf, Bicsár Attila és Kovács-Siklós Lázár nyerte idén a hazai vendéglátók Kossuth-díjának is tartott Gundel Károly-díjat. Az elismerést Gundel Károly szeptember 23-i születésnapján jelentik be. Az ikonikus magyar vendéglős éppen ma lenne 141 éves.

Gundel Károly (1883-1956) európai hírnevet szerzett az 1920-as években, saját étterme mellett Gellért éttermeit is üzemeltette. Az emlékére alapított elismerést szeptember 23-án adja át a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A díjat évente legfeljebb három személynek ítélik oda, akikről számos szakmai szervezet és intézmény delegáltjai, valamint a Gundel Étterem és a Gundel-család képviselője döntenek. Bicsár Attila a Sauska család éttermeinek executive séfje, szakmai tapasztalatát többek között New Yorkban és a Michelin által ajánlott Sauska 48-ban szerezte. Szakmai hitvallása szerint az ételeknek emlékeket kell idézniük, ugyanakkor új élményt is nyújtaniuk. Kovács Lázár a hazai főzőműsorok egyik úttörője volt, az RTL Klub Receptklub című műsorának séf-házigazdájaként ismert lett az egész országban. Kalla Kálmán nyomdokaiba lépve a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként dolgozott, és közreműködött a magyar kultúra és gasztronómia népszerűsítésében.

Tovább a cikkhez