Budapest esélyes a 2024-es olimpia rendezésére – Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke

Budapest esélyes a 2024-es olimpia rendezésére - Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, ifjabb Juan Antonio Samaranch szerint Magyarország ugyan képes lenne a 2036-os Olimpia megrendezésére, de a verseny hatalmas lesz. Szerinte Budapestnek nagy küzdelemre kell készülnie, ha szeretné, hogy itt tartsák meg a tornát.

A 64 éves sportvezető, Samaranch az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából rendezett sportvezetők nemzetközi konferenciáján tartott előadást. Az interjúban kifejtette, hogy egy jó pályázati anyagra és egy nagyon jó csapatra van szükség az olimpiarendezéshez. Emellett a szerencse is fontos szerepet játszik. Samaranch említett egy példát, amikor Madriddal háromszor pályáztak sikertelenül, majd többször nem próbálkoztak, és végül a NOB más városoknak ítélte oda a rendezési jogokat.
Jelenleg hivatalos érdeklődés Budapest részéről nem érkezett, de Samaranch szerint az országnak és Budapestnek meglenne a kompetenciája egy olimpia megrendezéséhez. Az öttusában zajló változtatásokról is beszélt, hangsúlyozva a sportág olimpiai jövőjének fontosságát. Samaranch szerint az idei párizsi olimpiáról és paralimpiáról rendkívül fontos volt visszaállítani az olimpiai mozgalmat a koronavírus-járvány után.

Tovább a cikkhez