A “Német politikus embertelen körülmények között dolgoztatta politikai foglyokat Fehéroroszországban” cím hatásos lehet.

A "Német politikus embertelen körülmények között dolgoztatta politikai foglyokat Fehéroroszországban" cím hatásos lehet.

A német jobboldali radikális párt, AfD egyik tagja politikai foglyokat dolgoztatott a hagymaültetvényén. Jörg Dornau a szászországi tartományi parlamenti képviselője és mellette üzletember is. Egy helyi lap szerint a politikus Fehéroroszországban birtokol hagymaültetvényt, ahol személyesen ellenőrizte a foglyok munkáját.

Jörg Dornau, a német politikus fehérorosz vállalkozók foglalkoztatásával kapcsolatos botrányba keveredett. A fehéroroszországi börtönrendszer politikai elítéltjeit kényszermunkára kényszeríti, hogy a vállalkozás hagymaültetvényén dolgozzanak. Az elítéltek körülbelül 5 eurós fizetséget kapnak naponta, és a munkakörülmények rendkívül nehézek. Jörg Dornau személyesen ellenőrizte a politikai foglyok munkáját, és fehéroroszországi üzleti tevékenységét titokban tartotta, ami jelentési kötelezettségének megsértésével járt. A német politikus a "Cybulka-Bel" mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa, amely több száz hektáron termeszt hagymát és egyéb zöldségeket fehéroroszországban. Az üzleti tevékenységével kapcsolatos botrány miatt Jörg Dornau 20 862 euróra büntetést kapott a szász parlamenttől. Fehéroroszországban gyakran szerepelt az állami belarusz médiában, magas rangú tisztségviselőkkel találkozott, és élvezte a hatóságok pártfogását.

Tovább a cikkhez