A szénsavas italok csíphetnek: az ok egészen egyszerű

A szénsavas italok csíphetnek: az ok egészen egyszerű

Ásványvíz, kóla vagy sör is okozhat csukást.

A csuklás népi hiedelem szerint azt jelzi, hogy valaki emleget minket, azonban a tudományos magyarázat szerint a rekeszizom önkéntelen összerándulása okozza. Ennek kialakulását több tényező is befolyásolhatja, mint például az alkoholfogyasztás, gyors evés, csípős étel fogyasztása vagy szénsavas italok. A csuklás során a tüdőbe hirtelen áramlik be a levegő, ami a gégefedő porc lezárulását eredményezi. Még magzati korban is előfordulhat csuklás, szakemberek szerint ennek funkciója lehet a légzőrendszer erősítése és a magzatvíz tüdőn kívül tartása. Felnőttkorban a csuklás segíthet az étel távozásában a gégefedő alatt. A csuklást az étel, a bolygóideg vagy a nyelv-garat ideg ingerlése is kiválthatja, például a szénsavas italok fogyasztása esetén. Az elült csuklásra különböző módszerek, mint például a légzés visszatartása vagy az értágító hatású módszerek, használhatók.
A mesterséges intelligencia befolyása a mindennapjainkra lesz a Femina Klub októberi eseményén is téma, ahol Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz a vendég. Az eseményen beszélgetni fognak a mesterséges intelligencia térhódításáról és szerepéről az életünkben. A jegyek a feminaklub.hu oldalon érhetőek el, az esemény időpontja 2024. október 24. 18 óra, a helyszín pedig a MOM Kulturális Központ.
A csuklás abbamaradása segíthető vízivással, nyújtott testhelyzettel vagy a vér szén-dioxid-csökkentésével. Az idegek működését tompító módszerek és az értágítás is hozzájárulhatnak a rekeszizom görcsének oldásához.

Tovább a cikkhez