Ételmentés: Hogyan adhatunk esélyt a kidobás előtt álló ételeknek?

Ételmentés: Hogyan adhatunk esélyt a kidobás előtt álló ételeknek?

Sokan nem tudják, mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között, pedig ez a kulcsa annak, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában. A fogyaszthatósági idő a szigorúbb dátum, mert azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonsággal elfogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszerekre vonatkozik. Ezeknél be kell tartani a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasításokat, nehogy gyomorrontás vagy még komolyabb egészségügyi probléma legyen belőle, hogy romlott ételt ettünk.

A minőségmegőrzési idő arra utal, hogy mennyi ideig őrzi meg a termék teljes élvezeti értékét, de egyes élelmiszerek még a lejárat után is fogyaszthatók, ha szemre, szagra és állagra rendben vannak, valamint bontatlan csomagolásban álltak. Tartós élelmiszerek, mint konzervek, kávé, tea, kakaó, méz és ásványvíz akár egy évig is fogyaszthatók. Száraztészták, rizs, só, cukor és fűszerek még 9 hónapig, müzli, gabonapelyhek, kekszek és csokoládék 3 hónapig, olaj, zsír és chipsek pedig 2 hónapig jók lehetnek a minőségmegőrzési idő után. Hazai háztartásokban évente 247 tonna élelmiszer megy a kukába, de az élelmiszerpazarlás csökkentésére trükkökkel lehet hatni, például a Nébih oldalán található táblázat segítségével. Az Auchan pazarlás csökkentéséhez matricával segít, amellyel felcímkézhetők a záros határidőn belüli élelmiszerek. A bevásárlásnál bevásárlólista készítésével és a hűtő, kamra tartalmának fényképezésével is csökkenthető az élelmiszerpazarlás.

Tovább a cikkhez