A “Használt gumiabroncsok megfelelő elhelyezése: Hol dobhatod el őket környezetbarát módon?” cím jól kifejezi a témát és felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

A "Használt gumiabroncsok megfelelő elhelyezése: Hol dobhatod el őket környezetbarát módon?" cím jól kifejezi a témát és felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Októbertől kezdődően jelentős változások lépnek életbe a kiszolgált gumiabroncsok kezelésében Magyarországon. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és partnerei, valamint a gumiabroncs forgalmazók kötelesek lesznek térítésmentesen átvenni a hulladékká vált abroncsokat. Ez az intézkedés új fejezetet nyit a hulladékgazdálkodásban, és elősegíti az illegális szemétlerakás visszaszorítását.

2023. október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek. Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez. Az új rendelet értelmében a visszavitt gumiabroncsokat a forgalmazás helyén át kell venni, illetve az arra kijelölt helyen nyitvatartási időben le lehet adni. A gumiabroncsok átvétele nem köthető az új abroncsok vásárlásához, illetve díjmentes. A DOT-szám a gumiabroncs gyártásának pontos időpontjáról ad tájékoztatást.

Tovább a cikkhez