A legendás magyar édességek végveszélyben: Miért tűntek el a régi kedvencek?

A legendás magyar édességek végveszélyben: Miért tűntek el a régi kedvencek?

A magyar édességpiac gazdag múlttal rendelkezik, és sok olyan terméket adott a világnak, amelyek generációk számára voltak meghatározóak. Az idők során azonban több ikonikus édesség is eltűnt a polcokról, melyek sokak kedvencei voltak. Most összegyűjtöttünk néhányat azok a régi, de felejthetetlen magyar finomságok közül, amik bár régi formájukban megszűntek, az emlékeinkben továbbra is élénken élnek.

A technológiai változások, a piaci verseny, vagy egyszerűen a fogyasztói igények átalakulása miatt mára számos olyan termék szűnt meg, amely nemcsak a hazai édességpiacon, hanem a magyar emberek szívében is különleges helyet foglalt el, és meghatározó volt egy-egy korszakra. Bár a régi kedvencek helyét időről időre újabb és újabb finomságok veszik át, ezek mégsem pótolhatják teljesen az ikonikus édességeket. Augusztus elején érkezett a hír, miszerint hamarosan a klasszikus Sport szelettől is búcsút kell vennünk – pontosabban a hagyományos verziójától, amely hetvenegy évig volt a boltok polcain. A Kajla csoki a 20. század közepén vált népszerűvé a gyerekek körében, a Bonbonetti korábban megpróbálta feltámasztani, a régi ízélményt már nem tudta teljesen visszahozni. Az omlós zsúrkeksz szintén közkedvelt volt, és egyetlen család otthonából sem hiányozhatott. A Négercsók hazánkban 1980-ban robbant be a köztudatba, az abonyi Újvilág Mezőgazdasági
égo#lelmiszeripari Szövetkezet (a mai Abonett Kft.) termékeként, és generációkon átívelően népszerű volt, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

Tovább a cikkhez