A kép forrása: Blikk
Ha este fáradtan meleg vacsorára vágyunk, a legegyszerűbb az volna, ha a műanyag tárolóedényben talált megmaradt ételt bedobnánk a mikróba és pár perc alatt felmelegítenénk. Csakhogy a műanyag doboz komoly problémákat okozhat mind az étel, mind az egészségünk szempontjából. A nagy kérdés, hogy szabad-e bármilyen műanyagedényt a mikróban melegítésre használni?
A cikk bemutatja, hogy a mikrohullámú sütő működése során mikroműanyagok szabadulhatnak fel a műanyag edényekből, ami potenciálisan halálos problémákat okozhat. Az Environmental Science and Technology tanulmánya szerint a mikrohullámú hőkezelés során nagy mennyiségű mikroműanyag és nanoplasztik szabadul fel az élelmiszertároló edényekből. A BPA és ftalátok nevű vegyi anyagok kioldódása súlyos egészségi problémákat okozhat, ezért fontos, hogy csak olyan műanyagot használjunk mikrohullámú sütőben, amelyeket erre alkalmasnak minősítettek, például a HDPE (nagy sűrűségű polietilén) vagy a PP (polipropilén). A műanyagok alján található gyantakódok segítségével lehet megállapítani, hogy mely műanyagok használhatók mikrohullámú sütőben.