A feszültségkeltő cím erre a témára: “Jahja esz-Szinvár kegyetlensége és a Hamász-vezér halála: A Közel-Kelet újabb folyamata?

A feszültségkeltő cím erre a témára: "Jahja esz-Szinvár kegyetlensége és a Hamász-vezér halála: A Közel-Kelet újabb folyamata?

Az izraeli hadsereg (IDF) szerdán végzett a Hamász vezetőjével egy rafahi rajtaaütés során. A 61 éves Jahja esz-Szinvár minden bizonnyal ő állt az Izrael ellen elkövetett október 7-ei terrortámadás mögött is, amely során a Gázai övezetből behatoló palesztinok 1100 embert – köztük gyerekeket és nőket – gyilkoltak meg, 251 túszt pedig magukkal hurcoltak. A férfi kegyetlensége legendás volt, Izrael csak a megtestesült gonoszként hivatkozott rá közléseiben. De mi vezetett esz-Szinvár erőszakos természetéhez és hogyan lett ő Hamász feje? Vajon ki léphet a helyére, maradtak egyáltalán tartalékai a terrorcsoportnak? Dr. Gyarmati István külpolitikai szakértő a Blikknek azt is elmondta, halála mit jelent a közel-keleti konfliktusra nézve.

Esz-Szinvár 1962. október 29-én született a Hán Júnisz menekülttáborban, ahová családja az 1948-as arab–izraeli háborúból menekült oda. A későbbi Hamász-főnökre a táborban tapasztalt állapotok egy életre rányomták a bélyegüket, emiatt csatlakozott a Hamászhoz egy rabtársa beszámolója szerint – merthogy egyetemi tanulmányai után többször is börtönbe került Esz-Szinvár; legelőször 82-ben.

Tovább a cikkhez