A friss és tápláló választás: Szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlása

A friss és tápláló választás: Szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlása

Bár ma már a boltokban mindenféle zöldség és gyümölcs kapható szinte minden évszakban, számos okból érdemesebb a szezonális, valamint az országban termelt opciókat keresni. Összeszedtük, hogy miért, illetve hoztunk néhány, sok háztartásban méltatlanul figyelmen kívül hagyott zöldséget is, amelyet könnyedén beépíthetünk az étrendünkbe.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök frissebbek, ízletesebbek, valamint tartalmaznak magasabb tápanyag- és vitaminértékeket a mesterségesen termesztettekhez képest. Kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mivel kevesebb vegyszert használnak. Emellett általában olcsóbbak, mivel helyben termesztik őket. Például a fodros kel, sütőtök és fekete retek fontos vitaminforrások, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Az alma, brokkoli, burgonya, cékla, dió, káposzta, kelbimbó, körte, zeller és a spenót is szezonális opciók. Az elmúlt évtizedekben a zöldségek és gyümölcsök tápértéke jelentősen csökkent a tömegtermelés, műtrágyázás, és vegyszerek használata miatt. Kalcium-, vas-, és C-vitamin-tartalmuk 5-40 százalékkal is csökkent, ami kihívást jelent az egészséges táplálkozás szempontjából.

Tovább a cikkhez