Megdöbbentő fejlődés a cukorbetegség kezelésében: visszafordították egy nőnél a betegséget, amely rengeteg embert érint.

Megdöbbentő fejlődés a cukorbetegség kezelésében: visszafordították egy nőnél a betegséget, amely rengeteg embert érint.

Most először kínai kutatók őssejtterápiával visszafordították egy 25 éves nő 1-es típusú cukorbetegségét. A páciens egyéves leletei alapján szervezete elkezdett elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy már ne legyen szüksége injekcióra. A kísérleti kezelést azóta két további betegen is tesztelték.

A kínai kutatók forradalmi esettanulmányról számoltak be, amely során sikerült az ember őssejtjeit az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigysejtek állandó készletévé alakítani. Az autoimmun betegség során az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, ezért a betegek mesterséges inzulinra szorulnak. A Nankai egyetem központi kórházában dolgozó szakemberek egy 25 éves, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nő zsírsejtjeit kémiai úton az őssejtekhez hasonlókká alakították, amelyekből a hasnyálmirigyben található inzulint termelő szigetsejteket hoztak létre, amelyeket a páciens hasába helyeztek. A kutatók közzétették a páciens egyéves leleteit, és az első páciens után nem sokkal két másik beteget is részesítettek a kísérleti kezelésben. A kutatók figyelmeztetnek, hogy bár az eredmények biztatóak, még keveset tudni róluk. Ha a másik két betegnél is hasonló eredményekre jutnak, további klinikai vizsgálatok következhetnek, és hosszú távon segíthetnek a cukorbetegség gyógyításában.

Tovább a cikkhez