Az élelmiszergyártás csodája: a levegőből való táplálkozás új korszaka

Az élelmiszergyártás csodája: a levegőből való táplálkozás új korszaka

Szárított sejtek lesznek az új ételek az asztalon. Legalábbis erről akar meggyőzni bennünket a biotechnológiai startupok egy új ágazata, akik azt állítják, hogy a levegőből is tudnak ételt előállítani. Mindez azonban valóban megvalósítható szén-dioxid-zabáló baktériumok és rengeteg tőke segítségével.

Az autotróf mikrobák a légkörből származó oxigénből, nitrogénből, szén-dioxidból és vízgőzből élnek. A baktériumbiomassza fehérjében gazdag és lényegében végtelenül megújuló porrá válik. A szintetikus tej gyártásában részt vevő vállalatok a szén-dioxidot tápláló “levegőfehérjét” hoznak létre baktériumok segítségével. Az Air Protein 2023-ban nyitotta meg első „légifarmját” a kaliforniai San Leandróban, és stratégiai fejlesztési megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági nyersanyagkereskedőjével. A fehérje iránti globális kereslet már most is rekordot döntött, és a növekvő globális középosztály miatt várhatóan növekedni fog a húsfogyasztás is.

Tovább a cikkhez