Ne tévesszenek meg: 4 tévhit az ételérzékenységről

Ne tévesszenek meg: 4 tévhit az ételérzékenységről

Az ételérzékenység és -allergia kapcsán még még mindig rengeteg a tévhit. Szakértő segít a megértésben.

A glutén- vagy laktózérzékenység szinte már népbetegségnek számít. A felnőttek körében is kialakulhatnak ilyen ételérzékenységek, méghozzá 2-5 százalékos gyakorisággal. Az ételintolerancia kialakulása 15-30 százalékban jellemző a felnőttek esetében. Az allergia és intolerancia közötti különbség, hogy az allergiában a fogyasztott fehérje természetű anyaggal szemben zéró tolerancia van, míg az intolerancia esetén kevésbé jellemző. Az allergiás tünetek közé tartoznak a légúti és emésztőszervi panaszok, valamint az anafilaxiás sokk, mely életveszélyes állapotot jelenthet. Fontos tudni, hogy az intoleranciával rendelkezőknek nem ajánlott olyan ételeket fogyasztaniuk, amelyek nyomokban tartalmaznak olyan összetevőt, amire allergiásak.

Tovább a cikkhez