A kép forrása: Blikk
Régóta tudjuk, hogy a növények a virágokat a beporzás elősegítése érdekében növesztik. De mi készteti a virágot arra, hogy elhervadjon, ha már elvégezte a dolgát? Ez a nagy kérdés tisztázatlan maradt hosszú időn keresztül. Bár rengeteg elmélet született már, az okokat – bármilyen hihetetlen – mostanáig még soha nem vizsgálták meg közvetlenül.
A karácsonyi harangvirágok hervadásának folyamatát vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a virágok hervadása az erőforrások újrafelhasználásának lehetőségét szolgálja. A kísérletek során megfigyelték, hogy a virágok eltávolítása vagy hervadása nem befolyásolta a magok termelését, valamint nem volt különbség a hervadt és a normál virágú növények között. A tanulmány vezető szerzője, Graham Pyke professzor, a Sydney-i Macquarie Egyetem kutatója, szerint a virágok hervadása a növények erőforrásainak újraelosztását szolgálja, hogy azokat máshol, máskor felhasználhassák. A kísérletek során eltávolítottak szirmokat és stigmákat is, de ezek a virágok így sem tudtak hervadni és magot termelni. A tanulmány fontos megállapítása, hogy a virágok hervadása a növények számára lehetőséget nyújt az erőforrások újraelosztására, a friss magok termelésével való összefüggés nélkül.