A kép forrása: Dívány
Kutatók felfedezték, hogy az allergia kialakulására az a hely és környezet is hatással van, ahol felnövünk.
Az “Etelallergia” egy abnormális immunválasz egy adott élelmiszer-fehérjére, amit az immunrendszer tévesen veszélyesnek minősít, emiatt allergiás reakciót vált ki. Ilyen tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is, például csalánkiütés, viszketés, duzzanat, gyomorfájdalom, hányás és légzési nehézségek. Az élelmiszerek közül a legtöbb allergiás reakciót kiválthatja a tej, tojás, mogyoró, földimogyoró, diófélék, búza, szója, hal és kagylók. A földimogyoró allergiája gyakori és súlyos, és akár halált is okozhat. Az élelmiszer-allergia okozta halálesetek száma alacsony, de az allergiások száma növekszik, és a kutatók továbbra is vizsgálják az állapot okait. A légszennyezés növelheti a földimogyoró allergia kialakulásának valószínűségét, míg más immunalapú állapotokra nem ugyanez igaz. Az ételallergia kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de számos tényező növelheti annak kockázatát, például a földimogyoró nehezen lebomló fehérjéi, valamint az egyes élelmiszerekben található különböző allergének. Az immunrendszer mindegyik allergént másképp ismeri fel.