Gyulladáscsökkentő és immunerősítő: 10 étel a fontos nyomelemmel

Gyulladáscsökkentő és immunerősítő: 10 étel a fontos nyomelemmel

Ez a nélkülözhetetlen nyomelem erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat – de vajon mely ételek bővelkednek benne?

A cink létfontosságú nyomelem, amely kulcsszerepet játszik a szervezet védekezőképességének fenntartásában. Hatása különösen fontos az immunrendszer működéséhez, részt vesz az immunsejtek aktivitásában, a gyulladás szabályozásában és a szabadgyökök semlegesítésében. Emellett a cink segíti a légzőszervi sejtek működését, így hatékony védelmet biztosít a felső légutakat támadó baktériumok és vírusok ellen. A nyomelem képes gátolni számos vírus szaporodását, így hasznos a légzőszervi fertőzések elleni küzdelemben.
A cinkhiány túlzott gyulladásos reakciót okozhat, ami fertőzés esetén akár citokinviharhoz is vezethet. A cink a táplálékokkal kerül a szervezetbe, és napi szükséglete függ az életkortól, nemtől és életmódbeli tényezőktől. A napi ajánlott mennyiség férfiak számára általában 11 milligramm, míg nők számára 8 milligramm. A cikkben említett szakértő, Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik hazai szószólója, aki kiemeli a magnézium fontosságát, amely kiegyensúlyozott étrenddel pótolható.

Tovább a cikkhez