Az igazság a kedvenc kávédról: Jó vagy rossz az egészségedre?

Az igazság a kedvenc kávédról: Jó vagy rossz az egészségedre?

A kávé a legnagyobb mennyiségben fogyasztott élvezeti cikk. Nem csoda, hogy a globális kávépiac becslések szerint 2025-re elérheti az 540 milliárd dolláros forgalmat. A fogyasztás eközben átalakul a fair trade termékek és az organikus kávé iránti fokozott érdeklődés miatt. Illetve az otthoni főzés is még népszerűbb a kávéfőzők technológiai fejlődése következtében, ahogy egyre több az e-kereskedelmi lehetőség is a jó minőségű kávé beszerzésére. A fő kérdés azonban, hogy milyen kávét kellene innunk, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az egyre színesebb választékból.

A kávé egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok során kiderült, hogy a kávéban található erőteljes hatású vegyületek, például polifenolok, melanoidinok és trigonellinek, valamint magas rosttartalma pozitív hatással lehet a szervezetre. Az elkészítés módja is jelentősen befolyásolhatja a kávé pozitív hatásait, és az instant kávé több antioxidánst tartalmaz, mint az őrölt kávé. Ugyanakkor az instant kávéban előforduló akrilamid valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak van nyilvánítva, azonban nagy mennyiségben lenne csak aggodalomra okot adó. A filteres kávé, például papír- vagy fémszűrőn keresztül készülő kávé, az artériás betegségek és a halálozás arányának csökkentésében játszhat pozitív szerepet. Egyes kutatások szerint a kávéfogyasztás általában jótékony hatással van a szív egészségére, azonban a szűretlen kávé nagyobb mennyiségű diterpént tartalmaz, ami növelheti a koleszterinszintet. Az esperesszó különösen jótékony hatással lehet az agyra, és laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozta az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó mérgező fehérje felhalmozódását.

Tovább a cikkhez