Olcsó, tele van vitaminnal, mégis teljesen elfeledett ez a magyar zöldség

Olcsó, tele van vitaminnal, mégis teljesen elfeledett ez a magyar zöldség

Már szinte teljesen meg is feledkeztünk erről a zöldségről, pedig nem érdemes, mert nagyon egészséges, és még olcsó is.

A kerekrépa eredetileg Afganisztán és Pakisztán vidékéről származik, és már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. A középkorban nagy divatja volt, de a burgonya térhódításával háttérbe szorult. Mára már csak néhány vidéken, főként Zala, Vas és Somogy megyében termesztik. A kerekrépa rendkívül tápláló és sokoldalú felhasználású zöldség, ami gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Formája és állaga a karalábéra és a retekre emlékeztet, íze pedig ízére legjobban a retekéhez hasonlít. Felhasználása sokféle módon lehetséges, például salátának, főzelékként, savanyúságként vagy édesen is. Néhány vidéken hagyományosan fahordóban csülökkel vagy rétesbe töltve is készítik.

Tovább a cikkhez