Egészségesebb csokoládéval a cukorbetegség ellen

Egészségesebb csokoládéval a cukorbetegség ellen

Az étcsokoládé nemcsak finom, hanem egészséges is lehet: egy új tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A Harvard kutatói több mint 100 ezer ember étkezési szokásait vizsgálták, és az eredmények figyelemre méltóak. De miért van ilyen pozitív hatása az étcsokoládénak, és mitől különbözik más csokifajtáktól?

Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Massachusettsi Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói 111 654 ápolónő étkezési szokásait és egészségi állapotát elemezték. Az eredmények alapján azok, akik hetente öt vagy több adag étcsokoládét ettek, 21 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek a következő 25 év során. Az étcsokoládé előnyeit a magas flavantartalomnak tulajdonítják, melyet korábban is kapcsolatba hoztak a cukorbetegség kockázatának csökkenésével. A tanulmány fontos megjegyzése, hogy nincs közvetlen ok-okozati összefüggés az étcsokoládé fogyasztása és a cukorbetegség kockázata között.

Tovább a cikkhez