A kép forrása: Dívány
A jeles napokhoz tartozó hagyományok – és az ahhoz kapcsolódó finom falatok – szinte minden országban megvannak, és sokban hasonlítanak.
Az újévi hiedelmek szerint bőséget, pénzt és egészséget hoz a lencse, malachús, kürtőskalács és pezsgő fogyasztása. A disznóhúst hagyományosan decemberben ették, mivel a belsőségek és húsok tartósíthatók voltak. A disznó és malac szinte minden részét fel lehet használni, és praktikus volt, mivel belátható időn belül elfogyott. Az év utolsó és az új év első napja is a bőség bevonását jelképezték az étkezéssel. Az újévi étrendben a lencse és a mák sokaságot, a disznó pedig gazdagságot szimbolizál. A virsli viszont csak kb. 150-170 éve került a gasztronómiai kultúránkba, és az újévkor édes desszert fogyasztása is a bőséget és a szerencsét jelképezi.