A kép forrása: Blikk
Egy nemrégiben készült tanulmány kiemeli, hogy a koplalás jelentős egészségügyi előnyei és molekuláris adaptációi már három nap után kimutathatók. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a hosszan tartó koplalás jelentős és szisztematikus változásokat vált ki a szervezet több szervében. Ezek az eredmények rávilágítanak a fogyáson túlmutató potenciális egészségügyi előnyökre, valamint arra, hogy ezek a változások csak három teljes, étkezés nélkül töltött nap után következnek be.
Egy nemrégiben megjelent tanulmány a szervezet reakcióját vizsgálta a hosszabb táplálékmentes időszakokra, valamint betekintést nyújtott a hosszan tartó böjtölés során lejátszódó folyamatokba. A kutatás a magtevő molekuláris mechanizmusokra összpontosított. A böjt során a szervezet az elfogyasztott kalóriákra támaszkodik a saját zsírraktárainak felhasználására. Az eredmények alapján a böjt során jelentős fehérjeváltozások következnek be a szervezetben, amelyek pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségre.