A kép forrása: Blikk
Az élesztő, amely felfújja és megkeleszti a kenyeret, ma már egy teljesen természetes kocka vagy por alakú hozzávaló. Felfedezése véletlen események sorozata révén történt néhány ezer évvel ezelőtt. Az élesztő Mezopotámiából indult útjára, és az idők folyamán elterjedt Európában, végül a XIX. században laboratóriumokban és nagyüzemekben tökéletesítették. Az ókori Egyiptomtól kezdve napjainkig meghatározó szerepet játszik a kenyér és az alkoholos italok készítésében.
Az élesztő leginkább a kenyér és a sör készítése kapcsán ismert. A kettő összefügg, hiszen a sörkészítés során találták fel az élesztőgombákat, nem véletlenül nevezik a sört folyékony kenyérnek. Története több ezer évre nyúlik vissza, egészen az ókori Mezopotámiába. Louis Pasteur kezdte tanulmányozni az élesztőgombákat laboratóriumi körülmények között, 1857-ben bebizonyította, hogy az élesztő egy élő mikroorganizmus, amely alkoholt és szén-dioxidot termel a fermentáció során.